10 Najstarijih trajno naseljenih gradova na svijetu

Putovanje kroz vrijeme jedan je od najintrigantnijih scenarija o kojima su ljudi ikada maštali, ali nažalost onih znatiželjnih umova i divljih sanjara, mnogi moderni fizičari tvrde da je izvan znanstvene fantastike putovanje kroz vrijeme nemoguće. Međutim, imamo dobre vijesti za ljubitelje antike koji bi voljeli da su mogli posjetiti sva velika mjesta u prošlosti. Gradovi koji slijede, deset najstarijih trajno naseljenih mjesta na Zemlji, najbliži su putovanju kroz vrijeme. Evo sažetka nekih od najstarijih svjetskih gradova koje još uvijek možete posjetiti kako biste bacili pogled na prošlost.

Atena, Grčka

 

Atena je bez sumnje jedan od najpoznatijih, najživljih, najuspješnijih i najposjećenijih antičkih gradova, s poviješću koja premašuje sedam tisuća godina civilizacije. Centar za umjetnost, učenje i filozofiju, dom Platonove akademije i Aristotelova liceja, Atena se naširoko naziva kolijevkom zapadne civilizacije i rodnim mjestom demokracije. Ovo posljednje uvelike je posljedica utjecaja njegovih kulturnih i političkih postignuća u 5. i 4. stoljeću prije Krista na ostatak tada poznatog europskog kontinenta. U moderno doba Atena je meka turizma, dva puta je bila domaćin modernih ljetnih olimpijskih igara i velika je kozmopolitska metropola koja je središnja u gospodarskom, financijskom, industrijskom, pomorskom, političkom i kulturnom životu Grčke. Atena je 2012. godine po kupovnoj moći svrstana među trideset pet najbogatijih gradova na svijetu, iako se Grčka nosila s teškom gospodarskom krizom.

Jerihon, Palestina

 

Mnogi arheolozi i povjesničari slažu se da je Jerihon najstariji naseljeni grad na Zemlji, star gotovo 12 000 godina. Iskopavanja na ruševinama Tel-al-Sultana pokazuju Jerihonska naselja već 10.000 godina prije Krista. Ima obilje izvora vode i vjeruje se da je svježa izvorska voda u Tel-al-Sultanu razlog za rani razvoj lokaliteta. Njegovo izvorno ime, Yereha (“parfem”), označavalo je njegovu bujnost i sačuvano je u današnjem arapskom imenu, Ariha.

Luoyang, Kina

 

Smješten u zapadnom dijelu provincije Henan, u središnjoj Kini, grad Luoyang nalazi se na ušću rijeka Luo i Huang He. Jedan je od četiri velike drevne prijestolnice Kine i bio je glavni grad trinaest drevnih dinastija, počevši od dinastije Xia (21. – 16. stoljeće prije Krista). Luoyang se smatra drevnim svetim teritorijem pa je privlačio izgradnju spomenika, kipova i hramova tijekom tisućljeća. Fenomenalne špilje Longmen s tisućama kipova Bude vrhunac su za turiste, a jednako očaravaju i hram Shaolin i muzej Luoyang koji štiti istočnjačkog kraljevskog konja i kola. Povijesni dokazi i arheologija ovdje su brojni i govore o dugoj priči o gradu. Luoyang je kroz stoljeća opstao kao važan grad i sada ima preko 6,5 milijuna stanovnika.

Byblos, Libanon

 

Nastanjen od neolitika, Byblos je tisućama godina usko povezan s legendama i poviješću mediteranske regije. Byblos je svjedočanstvo o povijesti neprekinute gradnje od prvog naselja od strane zajednice ribara koja datira 8000 godina, preko prvih gradskih zgrada, monumentalnih hramova iz brončanog doba, do perzijskih utvrda, rimskih cesta, bizantskih crkava, Citadela križarskog rata, te srednjovjekovni i osmanski gradovi. Prvi grad koji su sagradili Feničani, Byblos je također izravno povezan s poviješću i širenjem feničke abecede.

Argos, Grčka

 

Argos je grad u Grčkoj na Peloponezu. Naselje velike antike, Argos je kontinuirano naseljen kao barem značajno selo posljednjih 7000 godina. Grad ima mnogo važnih ruševina, dok je nekoliko kilometara izvan njega arheološko nalazište Mikene. Argos je također član mreže najstarijih europskih gradova.

Alep, Sirija

 

Sada noseći strašne ožiljke nedavne četverogodišnje bitke za Alep (2012.-2016.), Ovo je jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu, a nastanjen je možda već u šestom tisućljeću prije Krista. Smješten na raskrižju nekoliko trgovačkih putova, Alepom su sukcesivno vladali Hetiti, Asirci, Arapi, Mongoli, Mameluci i Osmanlije.

Varanasi, Indija

 

Varanasi je još jedan grad na popisu najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu. Njegova je rana povijest prvo arijevsko naselje usred doline rijeke Ganges. Postao je etablirani grad u drugom tisućljeću prije Krista, bio je središte arijske religije i filozofije, a danas je poznat kao vjerski glavni grad Indije. Varanasi je bio glavni grad kraljevstva Kashi za vrijeme Bude, za kojeg se kaže da je održao svoju prvu propovijed u blizini u Sarnathu 528. godine prije Krista.

Luksor, Egipat

 

Luxor je moderni naziv za drevni grad Tebu, bivši glavni grad Egipta za vrijeme Novog kraljevstva (oko 1550.-1050. Pr. Kr.), Iako se zna da je grad postojao ovdje kao administrativno središte tisućljeće ili više ranije. Bio je poznat i kao slavni grad boga Amon-Ra. Luxor je često okarakteriziran kao “najveći svjetski muzej na otvorenom”, jer ruševine hramskih kompleksa u Karnaku i Tebi veličanstveno stoje unutar modernog grada. Zahvaljujući vrlo drevnoj povijesti grada, tisuće turista iz cijelog svijeta svake godine posjeti ove spomenike, što značajno doprinosi gradskom gospodarstvu.

Damask, Sirija

Osnovan u 3. tisućljeću prije Krista, Damask je jedan od najstarijih gradova na Bliskom istoku. U srednjem vijeku bio je središte cvjetajuće obrtničke industrije, specijalizirane za mačeve i čipke. Grad ima oko 125 spomenika iz različitih razdoblja svoje povijesti, a jedno od najspektakularnijih je Velika džamija Umayyada iz 8. stoljeća, sagrađena na mjestu asirskog svetišta.

Plovdiv, Bugarska

Plovdiv, drugi po veličini grad u Bugarskoj, smješten u južnom središnjem dijelu zemlje. Leži uz rijeku Maricu (Maritsa) i nalazi se usred šest brežuljaka. Nazvan Pulpudeva u tračko doba, preimenovan je u Filipopolis 341. godine prije Krista nakon što ga je Filip II Makedonski osvojio. Od 46. godine poslije Krista zvao se Trimontium i bio je glavni grad rimske provincije Trakije. Plovdiv je tijekom srednjeg vijeka više puta mijenjao vlasnike do 1364. godine, kada su ga zauzeli Turci, koji su ga nazvali Philibé. Nakon rusko-turskog rata (1877–78) postao je glavni grad turske istočne Rumelije, koja se ujedinila s Bugarskom 1885. Današnji naziv službeno je dobio nakon Prvog svjetskog rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.