Dr Gligić: “Sa koronom nećemo nikada završiti, PCR daje 30 odsto lažno negativnih testova”

Virusolog Ana Gligić objasnila je gostujući u emisiji za domaće medije, kakav je omikron soj kao i da li će vakcine delovati protiv njega. Ona smatra da padanje brojki pokazuje da je koronavirus dostigao svoj biološki maksimum.

Juče smo imali manje od 1.000 obolelih. Podaci pokazuju da korona gubi korak na održavanju na čoveku. Međutim, mutacijama ona stiče snagu da opstane. Ali, korona mora da uguši samu sebe. To se mora desiti, jer se to desilo sa svim virusima do sada”, kazala je dr Gligić.

“Problem je to što ne znamo gde sve korona ima rezervoare. Ona se zadržava kod ptica i domaćih životinja. Ptice su inkubatori za koronu. Čini mi se kao da se korona iznova javlja. Mutacije zavise od toga sa kog je domaćina korona potekla. Pre 15 ili 20 dana dobila sam podatak da je povećana smrtnost golubova i vrana na Novom Beogradu, i to nešto govori”, rekla je ona.

Dr Ana Gligić smatra da sa koronom nećemo nikada završiti.

“Moramo se vakcinisati i postići imunitet. Moramo primati revakcinacije, ali dobro osmišljene. Vakcine se po pravilu daju na šest meseci, i svako menjanje protokola daje razlog za nepoverenje građana. Trebalo bi da svi stariji od 60 godina i hronični bolesnici prime buster dozu. Puno je vakcina u opticaju i davaće zaštitu na sve mutacije, ali ne znamo u kom procentu. Za sada ne znamo ni koliko imunitet traje”, rekla je za domaće medije dr Gligić.

Doktorka Gligić istakla je da se korona ponaša poput herpesa.

“Podaci ukazuju na to da korona dugo ostaje i opstaje u organizmu. Sigurno ste čuli da je neko oboleo dvaput. Virus korona ponaša se kao herpes ili groznica Zapadnog Nila, on opstaje u organizmu i okidač za njegovu ponovnu aktivaciju može biti stres ili pad imuniteta “, kazala je dr Ana Gligić i istakla da u vreme pandemije nema idealnih uslova za PCR testove.

“PCR daje 30 odsto lažno pozitivnih i 30 odsto lažno negativnih rezultata”, dodala je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.