Dr Zoran Vujčić: Ako me je ova korona išta naučila jeste da smo zemlja puna morona. Na svim nivoima i svih profila obrazovanja

Dr Zoran Vujčić profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu poslednjih desetak godina vrlo je aktivan na Fejsbuku i na svom blogu, nesebično deleći svoje iskustvo, znanje i savete sa hiljadama pratilaca, kojima je dao i priliku da mu se uvek obrate ako su u dilemi kada su pitanja iz njegove struke aktuelna.

Postao je neizostavan „medij“ kojem se obraćamo kad god posumnjamo u neku informaciju vezanu za zdravlje, zaraze, bolest, lekove, lečenje, hranu i slučno.

Tako u poslednjih nekoliko meseci on daje sud i o najvećoj pošasti koja nas je zadesila – korona virusu.

U jednoj od svojih poslednjih objava otkrio je da se oseća poraženo, a napisao je i šta misli o vakcini, ali i našem narodu koji se ne ponaša baš umesno u ovim kriznim vremenima.

Ovo je njegovo pismo:

Dok se ne smiri ova situacija s koronom, ne vredi više pisati. Osećam se poraženo. I dalje ima idiota koji negiraju postojanje virusa, hvataju se za statistike da dokažu kako je sve izmišljotina. Nema svrhe pričati, a više se ni rugati ljudima koji vide 5G antenu u “brnjici”. Koji misle da su pametni kada pišu protiv vakcinacije i kada komercijalnog dr Nestorovića uzimaju za uzor. Sve to dovodi obične ljude do konfuzije. Kao i priča o vakcinama.

Da li je moguće napraviti vakcinu? Da ako virus suviše ne mutira. I ako ne mutira u proteina koji su mu na površini. Zato vakcine protiv rekombinantnih proteina, baš kao i testovi na njih imaju značajne promašaje. Zato budu negativni testovi. Naime jedan virus može da ima par hiljada epitopa. I taman toliko antitela koja mogu da ga napadnu ili prepoznaju. Izuzetno je komplikovana regulacija imunog odgovora, od reakcije antitela, do reakcija ćelija.

Dakle vakcina jeste moguća. I zbog količine antigena (i na njima epitopa) protiv kojih se bude pravila mogu da se naprave desetine i desetine vakcina dok se ne pronađe najbolja. Do tada je lokalizacija kretanja, nošenje maske, dezinfekcija hemijska (hlorna, asepsolna, limunska i sl.), dezinfekcija fizička (UV, ozon) dostupna borba.

U našoj sredini i dalje su pipači po prodavnicama, pljuvači i ono vulgarnije po ulicama, neobrazovana i neodgovorna (bahata) populacija u svim generacijama.

Bio sam šokiran kada sam video koliko ljudi na ulici spušta unutrašnji deo maske na vrat. Prljavi vrat i zabalavljena maska jesu problem.

Maske po sebi imaju problem. Ako se brzo krećete, osetićete kako teže dišete. Razlog je promena vlažnosti maske (mehaničkog filtera uopšte), jer nabubre vlakna, tako da raste otpor disanju. Ali se ne menja sastav vazduha. Tu se ne skuplja “višak” ugljen dioksida. Ne dolazi do promene saturacije kiseonikom. To je naprosto kao da vam neko stavi šaku preko usta, zatvarajući disanje delimično. Ukoliko je toplije pojačanoj vlažnosti doprinosi i znoj. Zato se maska ne skida na štrokavi vrat.

Naučite da hodate lagano da ne ubrzavate disanje. I tada će maska lepo da funkcioniše.

I ne, SZO nije rekla da bi samo bolesni trebalo da nose maske, koliko god to neki botovi (skotovi) stalno ponavljali. SZO je odavno priznao da je to greška, baš kao što se sve više glasova čuje da nisu samo kapljice infektivne. Zato je 2 m apsolutno sigurna distancija samo sa maskama.

Vizir umesto maske nema efekta. On produžava maski životni vek i smanjuje rizik da vam nečija pljuvačka (aerosol) upadne u oči.

I da tržni centri su opasni jer moroni puštaju centralne klime i to pojačano.

Toliko od mene za oproštaj od korone. Jer ako mi je korona išta pokazala jeste da smo zemlja puna morona. Na svim nivoima i svih profila obrazovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.