HOĆE LI OVAJ NOVI TRIK KLUBOVA SPRIJEČITI LJUDE DA ŠMRČU KOKAIN?

Kako bi odvratili ljude od uživanja droga, projekt BLOKit će se provoditi u 24 licencirana prostora u gradu

Pivnice i klubovi u britanskome gradu Darlingtonu uskoro će početi testirati antikokainski sprej kako bi spriječili ili smanjili uzimanje teških droga od strane svojih gostiju. U nadi da će odvratiti ljude od uznapredovalog uživanja droga u centru grada, vlasti Darlingtona projekt BLOKit će provoditi u 24 licencirana prostora u gradu.

Riječ je o istoimenom spreju koji funkcionira tako da se njime pošprica neka površina s koje onda neće biti moguć šmrkati kokain, ili neki drugi prah, jer će se na nju zbog toga zalijepiti. Pokuša li korisnik povući lajnu, zateći će ga iznimno gorka kemikalija koja ostavlja oduran okus koji traje satima.

Neki klubovi Velike Britanije već koriste slične varijante, ali Darlington će biti prvak pristupa na sjeveroistoku zemlje. No neke organizacije koje se bore protiv masivnog i zabrinjavajućeg uzimanja droga misle da bi ova inicijativa mogla donijeti više problema nego rješenja i smatraju kako se radi o nepotrebnom rasipanju javnog novca.

“Sprej može povećati štetu tako što će ljudi koji žele uzimati kokain koristiti ključeve kako bi ga ostrugali s podloge, što će stvoriti probleme u odmjeravanju prikladne doze. A s obzirom na čistoću droge u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovo je veliki korak natrag”, poručuje Ant Lehane iz Voltefaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.