Kako naučiti “razgovarati” sa životinjama – Uz malo vježbe, usvojićete tu vještinu!

Ne trebate biti Dr. Dolittle da biste uspostavili komunikaciju sa životinjama. Zapravo, jednostavnije je nego što mislite. Činite to svaki put kad ste u interakciji sa životinjom, vjerovali ili ne.

Trik je prepoznavanju onog što vi govorite njima i onog što oni govore vama, a potom u komuniciranju na način na koji životinje mogu razumjeti ono što im govorite.

Uz malo vježbe, svatko može usvojiti tu vještinu. Ključ leži u strpljenju i ljubavi.

Započnite nečim jednostavnim

Najbolje je da za početak vježbate s obiteljskim ljubimcem kojeg dobro poznajete, npr. mačkom ili psom. S mačkama zna biti mrvicu teže jer su izbirljive kad je u pitanju osoba s kojom će komunicirati i koju žele slušati.

Ako već nemate zdrav odnos s mačkom, razmislite o obiteljskom psu. S njima je obično lakše raditi jer su čoporativne životinje i bit će voljnije uskladiti se s vođom čopora, u ovom slučaju – vama.

Nježno i tiho – formula za uspjeh

Započnite tako što ćete psa odvesti u sobu koja nije bučna. On prepoznaje ton vašeg glasa pa ste vi u prednosti. Sjednite na pod pored njega ili neka on sjedne pored vas na naslonjač ili krevet, ako mu je dozvoljeno. Gladite ga po omiljenom mjestu dok se ne opusti. Zatim mu počnite tiho i nježno govoriti.

Nađite jednu kratku rečenicu ili riječ i stalno je ponavljajte. Na primjer: „Zdravo slatkice, zdravo slatkice“. Svatko ima neku svoju frazu. Nazvat ćemo je ključnom frazom. Nakon što desetak puta izgovorite ključnu frazu ritmičnim glasom, zatvorite oči i ostanite u tišini. Prestanite gladiti psa i u umu počnite formirati sliku onog što želite da sada uradi.

Nemojte se zaplesti u „mentalnu sliku“. Radije zamislite da vi i on dijelite svijest te da su vam misli i emocije povezane. Prizovite osjećaj kada mu dajete nagradu i on uzvraća.

Životinje poput mačaka, pasa i nekih većih sisavaca prilično to brzo osjete. Ako želite da stavi glavu u vaše krilo, zamislite da to radi i da ga vi za nagradu gladite po omiljenom mjestu. Možda će biti dobro i pogledati ga u oči i mentalno/emocionalno mu prenijeti informacije.

Ako mislite da će pomoći, možete zamisliti da se istovremeno stimulira i vaše i njegovo treće oko, iako će se to ionako dogoditi kada usmjerite pažnju na misli koje se razmjenjuju među vama. Kada to uradite, izgovorite opet ključnu frazu i pošaljite sliku u njegovu glavu, kao da je nošena oblakom.

Ponavljajte to dok ne ustane i ode ili dok vam ne stavi glavu u krilo. Ako se radi o izrazito teritorijalnom nekastriranom mužjaku, mogao bi jednostavno ustati i otići. Ako to uradi, slijedite ga i pokušajte ponovno. Važno je da znate da ako pas ustane ili ne obraća pažnju, ne znači nužno da vi nešto radite pogrešno. Možda ga jednostavno nije briga, ne želi pokušati ili nije usklađen s vama u tom trenutku i misli o nečem sasvim drugom.

Mnogim psima je lako odvući pažnju, na što utječu brojni čimbenici – pasmina, dob, hranidbene navike (je li hrana uvijek dostupna ili ga vi redovito hranite?), o svemu tome ovisi uspjeh. Obično se kastrirani mužjaci i ženke s radošću prepuste vizualiziranom obećanom češkanju pa će vam položiti glavu u krilo. Ako upali, čestitke! Bila je to vaša prva komunikacija s psom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.