Kao dijete nije mogao govoriti, a danas govori 9 jezika i piše pjesme

Dječaku Rafaelu je dijagnosticiran autizam kada je bio malen. Njegovi su roditelji na početku bili uplašeni, ali su znali da trebaju podržavati svog sina. Odlučili su istražiti njegovo stanje i proučiti metode kako bi ga znali odgajati.

Njihova je priča započela kada je Rafael imao imao dvije godine i osam mjeseci, a nije znao reći niti jednu riječ. Tada su njegovi roditelji posjetili neuro-pedijatra koji je rekao da Rafael pati od neverbalnog autizma. No, njegovi roditelji nisu željeli biti vezani jednom dijagnozom tako da su posjetili još tri liječnika.

Kao dijete nije mogao govoriti 1

No, dijagnoza je ostala ista. Najprije njegovi roditelji nisu znali što je autizam, ali su nastojali učiniti sve kako bi svog sina odgojili na što bolji način.

Rafael je započeo terapiju, ali nije pokazivao promjene ni nakon nekoliko mjeseci. Liječnici su tada roditeljima predložili da daju Rafaelu tablet. Iako su se bojali kakav će to utjecaj imati na njega, Rafaelovi su roditelji bili spremni na sve. Tako je započeo njegova interakcija s tehnologijom.

Rafael je gledao videe na portugalskom jer žive u Brazilu, no pomak se dogodio kada je slučajno počela svirati pjesma na Engleskom. Njegovi su roditelji rekli: „U tom trenu su mu oči zasvijetlite zbog onoga što je slušao i gledao. Znali smo da se nešto promijenilo”. Od tog trena je započela Rafaelova ljubav prema jezicima. Budući da ima odlično pamćenje, on može jako lako učiti druge jezike te ih savršeno izgovara.

Kao dijete nije mogao govoriti 1
Foto: Instagram

Rafael sada priča devet jezika uključujući engleski, španjolski, japanski, ruski, francuski i njemački. Uči jezik po jezik. Kada jednog svlada, prelazi na druge. Najdraži mu je engleski te mu je najugodnije komunicirati na engleskom tako da mnogi misle da je Amerikanac te da tek uči pričati portugalski koji dosta teško izgovara iako živi u Brazilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.