Kina zakonom zaštitila djecu od domaće zadaće i dodatnih instrukcija

Smanjili domaće zadatke i zabranili instrukcije iz glavnih predmeta nakon škole, vikendom i praznicima, zabrinuti zbog prevelikog akademskog tereta na djeci, prenosi Reuters.

Kina je donijela zakon kojim se nastoji smanjiti pritisak na djecu koji im stvara domaća zadaća i dodatne instrukcije iz glavnih predmeta, javlja državna agencija  Xinhua.

Peking je ove godine preduzeo i strožije mjere kako bi smanjili zavisnost djece o online igricama, koje se smatraju oblikom “duhovnog opijuma”, kao i “slijepo obožavanje internet selebritija”.

Kineski parlament u ponedeljak je najavio razmatranje zakona kojim bi se kažnjavali roditelji ako djeca ispoljavaju jako loše ponašanje ili počine krivično djelo.

Prema novom zakonu, od lokalnih vlasti se očekuje da smanje pritisak na djecu, a od roditelja se traži da organizuju vrijeme djeci tako da imaju dovoljno odmora i fizičke aktivnosti, te da izbjegavaju pretjeranu upotrebu interneta.

Proteklih mjeseci, ministarstvo obrazovanja ograničilo je vrijeme koje maloljetnici mogu provesti igrajući igrice na svega jedan sat petkom, subotom i nedeljom.

Takođe su smanjili domaće zadatke i zabranili instrukcije iz glavnih predmeta nakon škole, vikendom i praznicima, zabrinuti zbog prevelikog akademskog tereta na djeci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.