KOKAINSKI NILSKI KONJI PABLA ESCOBARA POSTALI LJUDI

Ekipica 80 nilskih konjića u privatnom je zoološkom vrtu živjela trideset godina

Stado 80 nilskih konja koje obitava u bivšem domu zloglasnoga kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara morat će se podvrgnuti sterilizaciji zato što su iznimno invazivna vrsta. Naime, smatra se kako nilski konji u zemlju dovedeni prije tridesetak godina predstavljaju opasnost ljudskoj sigurnosti. Nadimka kokainski nilski konji, riječ je o životinjama čiji se broj posljednjih deset godina udvostručio – sad ih je najmanje 120 – što predstavlja rizik za lokalnu floru i faunu, kao i za ljude.

Naime, nakon Escobarove smrti, nilski su se konji našli prepušteni samima sebi na području hacijende Naples, s obzirom na to da su bili preveliki za transport i uspješno su izbjegavali pokušaje da ih se uhvati. Studija kolumbijskih i meksičkih sveučilišta je pokazala kako su se razmnožili toliko uspješno i mnogo da su se počeli širiti diljem zemlje, koja ipak nije njihovo prirodno stanište. Odlutali su čak i 100 milja istočno od primarnog doma. Naravno, njihova sterilizacija nipošto nije lak posao, ali dosad je uspješno izvedena na 24 jedinke.

No tu nije kraj cijeloj priči. Udruge za zaštitu životinja smatraju kako nije u redu to činiti životinjama pa su podigle slučaj i na sudu, a kako bi ih ikoji odvjetnik mogao legalno zastupati, nilski su se konjići morali proglasiti ljudima, što je jedan američki sud savezne države Ohio i učinio. Iako se sve to možda čini tek zabavnom fusnotom, implikacije bi mogle biti ogromne jer je ovo prvi put u američkoj sudskoj povijesti da su neke životinje prepoznate kao legalne osobe. To bi mogao biti značajan presedan u brojnim slučajevima američkog sudstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.