U zdravoj vezi nema mjesta strahu – Jasni znakovi da vaša veza nema budućnost

Niko vam ne može garantovati da će vaša veza trajati zauvijek.

Prije svega niko od nas ne zna šta nosi sutra i šta se može desiti i učiniti da se naša veza završi. Međutim, postoji jedno mjerilo na koje se možete osloniti, to su vaša osjećanja. Po tome kako se osećate u blizini ove osobe možete proceniti koliko vam ona odgovara.
Neka osjećanja vam mogu biti jasni pokazatelji da osoba sa kojom ste u vezi nije za vas i da vaša veza nema budućnost. 1. Nervoza; Ako osjetite nervosu u prisustvu osobe sa kojom ste u vezi to je jasan znak da nešto nije u redu.
Tada ne biste trebali žuriti da pokažete svoja osjećanja i stvari koje su vam važne sa tom osobom. Nemojte otkrivati ništa što vam je posebno važno u životu. 2. Napetost; Ako se osjećate napeto, trudite se da držite sve pod kontrolom kako ne biste uradili ili rekli neštošto ne treba, to je jasan znak da pored ove osobe ne možete biti ono što jeste.
Pored ove osobe nikada nećete biti u potpunosti svoji i slobodni. 3. Strah; Ako osjećate strah kada ste u prisustvu vašeg partnera uzrok toga može biti njegovo ponašanje prema vama ili prema drugima. Ako primjetite kod partnera agresivno ponašanje, česte uvrede i ponižavanje to nje dobar znak.
Ne dozvolite nikome da ograničava vašu slobodu i da vas ne poštuje jer u zdravoj vezi nema mjesta strahu. 4. Dosada; Kada dvije osobe nemaju zajedničkih interesovanja ili su njihovi intelektualni i kulturološki nivoi različiti, javlja se dosada.
Dosada ukazuje da vaše interesovanje za ovog partnera nije zadovoljeno. 5. Nespretnost, stid i neprikldnost; Ako osjećate da radite nešto pogrešno i vaš partner vam uvijek ukazuje na greške zbog kojih se osjećate posramljeno vaša veza neće imati budućnost.
Ne dozvolite nikome da umanjuje vašu vrijednost posebno ne partneru. 6. Iritacija i ljutnja; Ova osećanja se mogu javiti u različitim slučajevima: ili partner krši vaše granice, ili osećate neku opasnost od njega, ili ga ne prihvatate takvog kakav jeste.
Sve ovo ne govori u prilog “vašoj” osobi. 7. Usamljenost; Ako se osjećate usamljeno u vezi to pokazuje da nema emocionalne povezanosti između vas i vašeg partnera. Ako imate osjećaj kao da vas partner ne doživljava i da vas ne razumije vaša veza nema budućnosti.
Jako je važno slušati sebe i prepoznati svoja osjećanja jer samo tako možete razumjeti šta se dešava u vašoj vezi. Stoga, ako ćesto osjećate neka od ovih osjećanja koja smo nabrojali to bi mogao biti siguran znak da je vaša veza osuđena na propast i da neće potrajati.
Ova osjećanja se mogu pojaviti već na samom početku veze i ne smijete ih zanemarivati jer će vam tada biti mnogo lakše izaći iz toksične veze. Ako dozvolite sebi da ostanete duže samo ćete se bez potrebe zavlačiti i gubiti vrijeme pored pogrešne osobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.